marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Duszony schab w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Mięso duszone jest tak samo pyszne jak i smażone lub pieczone,czy też grillowane,np. schab, karkówka lub kurczak. Najbardziej lubię duszone w sosie koperkowym lub grzybowym na ostro.

Duszony schab w sosie koperkowym

Składniki:

Duszony schab w sosie koperkowym

  • 1 kg. schabu bez kości (na 8 porcji),
  • pęczek koperku świeżego,
  • 1/2 szklanki śmietanki,
  • 30 dag. masła,
  • kostka rosołowa warzywna,
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 2 listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz czarny lub biały mielony,
  • szczypta curry,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • szczypta słodkiej mielonej papryki,
  • jajko do obtoczenia,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Duszony schab w sosie koperkowym
Schab opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki, rozbić tłuczkiem oraz natrzeć solą i pieprzem mielonym czarnym lub białym. Olej wlać na głęboką patelnię, rozgrzać i na rozgrzany kłaśćpo obtoczeniu kotlety. Smażyć na lekko brązowy kolor z obu stron, następnie zalać wodą, aby zakryła mięso, dodać przyprawy zapachowe i ziarenka smaku. Dusić pod przykryciem przez 40 min. na małym ogniu.

Koperek opłukać, posiekać, a kostkę rosołową pokruszyć w garnuszku, zalać letnią wodą,dodać kawałek masła, zaprawić śmietanką z łyżką mąki pszennej i zatrzepać, by grudki nie zostały na dnie naczynia. Wlać zatrzepkę do duszonego mięsa i wsypać koperek. Wymieszać na zwiększonym gazie i jeszcze pogotować z 10-15 min.

Następnie wyłączyć i doprawić pieprzem kajeńskim, czerwoną słodką mieloną papryką lub szczyptą curry. Zamieszać i spróbować, a następnie przełożyć kawałki duszonego mięsa na talerze, a sos podawać w sosjerce.

Do tego jeszcze będą ziemniaki z wody i surówka warzywna z chrzanem.

Tagi:

schab mięso