Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dwukolorowa babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babka z dodatkiem majonezu, brązowego cukru i rozgniecionego banana, w dwóch kolorach. Wilgotna i pyszna.

Dwukolorowa babka majonezowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowa babka majonezowa

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 4 jajka
  • 1 łyżka esencji cytrynowej
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1 czubata łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa babka majonezowa
Obie mąki przesypać do miski. Dodać do nich brązowy cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Banana obrać, rozgnieść widelcem. Do suchych składników dodać rozgniecionego banana, jajka, majonez i esencję cytrynową. Wszystko ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Foremkę do babki (użyłam foremki o średnicy ok. 22 cm) natłuścić i posypać kaszą manną. Do foremki przelać połowę ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na ciasto jasne. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika. Babkę piec ok. 80 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczoną babkę wyjąć z foremki, ostudzić, polać dowolną polewą.
Dwukolorowa babka majonezowa
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Dwukolorowa babka majonezowa
Majonez jajka banan i esencja dodane do sypkich składników.
Dwukolorowa babka majonezowa
Połowa ciasta przelana do foremki w kształcie babki.
Dwukolorowa babka majonezowa
Kakao dodane do pozostałej części ciasta.