Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dwukolorowa kaszka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny deser z kaszki manny w dwóch kolorach z dodatkiem pokrojonego jabłka gotowanego z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem.

Dwukolorowa kaszka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowa kaszka z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowa kaszka z jabłkami
Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki (bez gniazda nasiennego). Z cytryny wycisnąć sok, skropić nim kawałki jabłka. Jabłko przełożyć do garnka, dodać do niego cukier (ilość zależy od upodobań) i cynamon. Gotować kilka minut, aż jabłko zmięknie. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę, cały czas mieszając. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Jabłko i kaszę lekko przestudzić. Połowę kaszy rozłożyć do dwóch miseczek. Do reszty kaszy dodać kakao, dokładnie wymieszać, rozłożyć do miseczek. Na wierzchu każdej porcji rozłożyć po trochu przestudzonego jabłka.
Dwukolorowa kaszka z jabłkami
Obrane pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko polane sokiem z cytryny.
Dwukolorowa kaszka z jabłkami
Kawałki jabłka cukier i cynamon przełożone do garnka i gotowane.
Dwukolorowa kaszka z jabłkami
Kaszka manna ugotowana na mleku z cukrem waniliowym.
Dwukolorowa kaszka z jabłkami
Ciemne kakao dodane do połowy kaszy manny.