szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Dwukolorowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dwukolorowe ciasteczka do popołudniowej herbatki.

Dwukolorowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwukolorowe ciasteczka

 

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe ciasteczka
Mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko i mleko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, dojdnej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy. Formujemy w kulki, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkować oba ciasta na 2 prostokąty (ciemne o jednym boku troszkę dłuższym). Nakładamy jasny prostokąt ciasta na ciemny i zwijamy w rulon, zlepiając koncówkę ciemnym ciastem. Rulon z ciasta ponownie zawijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Następnie rulon kroimy na kawałki 1-2 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dwukolorowe ciasteczka
Potrzebujemy mąkę, kakao, cukier puder, masło
Dwukolorowe ciasteczka
Do jednej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy.
Dwukolorowe ciasteczka
Kulki z ciasta zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce.
Dwukolorowe ciasteczka
Przygotowana rolade z ciasta kroimy i pieczemy

Tagi:

jajko jajka