paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Dwukolorowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kruche ciasteczka które można robić z najmłodszymi, dzieci świetnie się bawią łącząc takie ciasteczka.

Dwukolorowe ciasteczka  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dwukolorowe ciasteczka

 

  • masło 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • jajko 1 szt
  • mąka 2,5 szkl
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • sól szczypta
  • cukier 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 32 g
  • kakao 1 łyżka czubata

Sposób przygotowania:

Dwukolorowe ciasteczka
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami oprócz kakao. Dodać masło i wbić jajko oraz żółtka a następnie zagnieść szybko ciasto.

Ciasto pozostawić w lodówce na minimum godzinę. Podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto. Rozwałkować oba ciasta na tę samą grubość około 0,5 cm.

Wycinać w ciemnym i jasnym po tyle samo kółek od szklanki. W środku kółka wyciąć kółko od kieliszka i wyjąć. Małe kółka zamienić tak, aby ciemne było w jasnym cieście, a jasne w ciemnym.

Ciastka ułożyć na natłuszczonej blasze lub papierze do pieczenia. Ciasteczka piec około 15 minut w temp. 170 stopni.
Dwukolorowe ciasteczka
Rozwałkować oba ciasta na tę samą grubość około 0,5 cm. Wycinać w ciemnym i jasnym po tyle samo kółek od szklanki. W środku kółka wyciąć kółko od kieliszka i wyjąć.
Dwukolorowe ciasteczka
Małe kółka zamienić tak, aby ciemne było w jasnym cieście, a jasne w ciemnym.