marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dwukolorowy krem warzywny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest okres na świeże warzywa,a także na grill,toteż przyrządzanie zup kremowych parać się będzie z grillowaniem jarzyn do zupy.

Dwukolorowy krem warzywny

Składniki:

Dwukolorowy krem warzywny

 

  • 2 kg.świeżej papryki czerwonej,
  • 1 kg.bakłażana,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka gałązek lubczyku,
  • 2 łyżki oleju na blachę,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 2-3 kostki bulionu warzywnego,
  • 2 l.wody,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • papryka mielona słodka,
  • 2 średnie czuszki,
  • 100 g.kremówki,
  • groszek ptysiowy.

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy krem warzywny
Papryki słodkie, bakłażany oraz czuszki przed opiekaniem na blasze należy przekroić na wpół na wzdłuż. Opłukać, usuwając przy tym nasiona i ogonki. Nagrzać piekarnik do 180 st. C, wlać trochę oleju na blachę i ułożyć połówki papryk, czuszek i bakłażanów. Nastawić na funkcję grill i opiekać z 30-40 min. Po wyjęciu blachy, warzywa przełożyć do osobnych woreczków foliowych na godzinę. Międzyczasie ugotować wywar z pozostałych oczyszczonych i opłukanych wcześniej jarzyn,lubczyku i kostek bulionowych. Przecedzić wywar przez sitko do innego mniejszego garnka, a następnie przetrzeć tam papryki słodkie, ostre i bakłażany. Pogotować jeszcze z 15 min. Pod koniec dosmaczyć solą, słodką papryką mieloną i pieprzem ziołowym. Zamieszać. Nalewać do filiżanek lub głębokich talerzy i podawać z groszkiem ptysiowym lub kleksami ubitej kremówki.