Dwukolorowy pasztet

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dwukolorowy pasztet

Dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego pasztet ten zyskał ciekawy smak oraz interesujący kolor. Udekorowany dodatkowo pomidorkami wygląda naprawdę atrakcyjnie.

Składniki:

Dwukolorowy pasztet

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • 1/2 kg wieprzowiny bez kości
  • 1/2 kg cielęciny bez kości
  • 10 dag słoniny
  • 2 szklanki bulionu drobiowego (z kostki)
  • cebula
  • 3 jajka
  • kajzerka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy pasztet
1. Mięsa umyj, cielęcinę i wieprzowinę pokrój w kostkę, piersi zostaw w całości. Cebule obierz, posiekaj. Słoninę pokrój w kostkę, wytop w dużym rondlu.

2. Na wytopionym tłuszczu zeszklij cebulę. Włóż wieprzowinę, cielęcinę, skwarki ze słoniny i piersi z kurczaka, wlej bulion. Duś pod przykryciem do miękkości – około godziny. Pod koniec dołóż wątróbkę.

3. Mięsa wyjmij, a w wywarze namocz kajzerkę. Mięsa i odciśniętą kajzerkę zmiel dwukrotnie, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jajka ubij i wymieszaj z masą mięsną.

4. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż warstwowo przygotowane masy. Piecz ok. 60 minut w temp. 180 st. C.

Tagi:

pasztet