Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Dwusmakowe gwiaździste pączki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pączki o smaku kakaowo - kokosowym w kształcie przekładanych gwiazdek, z czekoladowym kremem twarogowym.

Dwusmakowe gwiaździste pączki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwusmakowe gwiaździste pączki

 

  • Ciasto:
  • 50 g masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • ok. 2,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • Krem:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka mielonego twarogu
  • Dodatkowo:
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Dwusmakowe gwiaździste pączki
Ciasto: Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko podgrzać tak, żeby było bardzo ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić do wyrośnięcia. 1,5 szklanki mąki przesypać do miski. Dodać do niej sól, cukier i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać żółtka, ocet, rozczyn drożdżowy, roztopione masło i sok wyciśnięty z cytryny. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Do mniejszej części ciasta dodać kakao i ok. pół szklanki mąki. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do większej części ciasta dodać wiórki kokosowe i ok. pół szklanki mąki. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak oba ciasta podwoją swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm (każde osobno). Z każdego ciasta wyciąć gwiazdki. Resztki ciasta ponownie zagniatać, rozwałkować i wycinać gwiazdki. Jasnych gwiazdek powinno być dwa razy więcej niż ciemnych. Połowę jasnych gwiazdek posmarować na środku ciepłą wodą, ułożyć na nich ciemne gwiazdki w ten sposób, żeby ramiona ciemnych znalazły się pomiędzy ramionami jasnych. Ciemne gwiazdki również posmarować na środku ciepłą wodą, ułożyć na nich jasne gwiazdki. Ramiona dwóch jasnych gwiazdek zlepić (w środku ma być ciemna gwiazdka). Gwiazdki przykryć czystą ściereczką i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Krem: Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier, kakao i wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się ładnie połączy (nie trzeba gotować). Masę przestudzić. Dodać do niej mielony twaróg i dokładnie wymieszać. Krem odłożyć do lodówki. W garnku mocno rozgrzać olej lub smalec. Stopień rozgrzania można sprawdzić, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jak od razu zacznie skwierczeć, tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany. Do gorącego tłuszczu wkładać po kilka pączków, zachowując między nimi duże odstępy. Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Jak pozostaną nam pojedyncze gwiazdki, to można je też usmażyć. Usmażone pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Pączki ostudzić. Krem wyjąć z lodówki, przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów i za pomocą długiej końcówki wstrzyknąć go do środka pączków. Każdego pączka polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru, odrobiny soku z cytryny i wody.
Dwusmakowe gwiaździste pączki
Sypkie składniki na ciasto przesypane do miski z dodatkiem żółtek masła octu soku z cytryny i rozczynu drożdżowego.
Dwusmakowe gwiaździste pączki
Jasne i ciemne gwiazdki wycięte z obu ciast.
Dwusmakowe gwiaździste pączki
Gotowe warstwowe gwiaździste pączki odłożone do podrośnięcia.
Dwusmakowe gwiaździste pączki
Gotowy krem czekoladowy z mielonym twarogiem.