Dwutygodniowy piernik

Pierniki « poprzedni | następny »
lola11992

Srebrny Ekspert
Przepisy: 622
zdjęcia: 1 z 1
Dwutygodniowy piernik
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo pracochłonny, ale za to bardzo pyszny piernik.


trudność: trudne
czas:

Dwutygodniowy piernik - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • Masa kajmakowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 masłąa
  • cukier wanilinowy

Dwutygodniowy piernik - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier miód, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, śmietanę dobrze wymieszać. Wbić do tego 4 jajka i ponownie bardzo dokładnie całość wyrobić. Ciasto owinąć w szmatkę i w chłodnym miejscu ( spiżarni) przechować przez dwa tygodnie. Po podanym czasie ciasto na piernik piec w podłużnej, wąskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasta piernikowego rozciąć je na trzy równe części i każdą z nich posmarować masą kajmakową i złożyć na przemian ( piernik, masa, piernik, masa itd.) Masa kajmakowa: Wymieszać razem mleko, cukier wanilinowy, cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kończymy gotować, gdy masa zmieni kolor na jasnobrązowy. Masło ucierać, aż stanie się puszyste. Całość pomieszać delikatnie, ale dokładnie razem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dwutygodniowy piernik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Szybki piernik marchewkowy Murzynek piernikowy Ciasto korzenne ze skórką pomarańczową
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni  Piernik ze śliwką Piernikowe brounie
Piernik z piwem mojej teściowej Najłatwiejsze ciasto kakaowe Ciasto piernikowe z dżemem
Puszysty piernik na piwie Smaczny piernik z mąką ziemniaczaną Piernik z migdałami i skórką pomarańczową

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane