Dwutygodniowy piernik

Pierniki « poprzedni | następny »
lola11992 - Przepis na: Dwutygodniowy piernik offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 622
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Dwutygodniowy piernik
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo pracochłonny, ale za to bardzo pyszny piernik.


trudność: trudne
czas:

Dwutygodniowy piernik - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 40 dag miodu
  • 1/2 kg cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag śmietany
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżeczki sody
  • Masa kajmakowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 masłąa
  • cukier wanilinowy

Dwutygodniowy piernik - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier miód, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, śmietanę dobrze wymieszać. Wbić do tego 4 jajka i ponownie bardzo dokładnie całość wyrobić. Ciasto owinąć w szmatkę i w chłodnym miejscu ( spiżarni) przechować przez dwa tygodnie. Po podanym czasie ciasto na piernik piec w podłużnej, wąskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasta piernikowego rozciąć je na trzy równe części i każdą z nich posmarować masą kajmakową i złożyć na przemian ( piernik, masa, piernik, masa itd.) Masa kajmakowa: Wymieszać razem mleko, cukier wanilinowy, cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kończymy gotować, gdy masa zmieni kolor na jasnobrązowy. Masło ucierać, aż stanie się puszyste. Całość pomieszać delikatnie, ale dokładnie razem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dwutygodniowy piernik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Piernik korzenny z polewą Ciasto dyniowe z żurawiną Wilgotny piernik powidłowy
Babka piernikowa Piernik z musem wiśniowym Piernik staropolski
Piernik z brzoskwiniami Piernik z dżemem Piernik z powidłami
Ciasto bananowe Ciasto marchewkowe Ciasto piernikowe z wiśniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj