Dwutygodniowy piernik

Pierniki « poprzedni | następny »
lola11992

Srebrny Ekspert
Przepisy: 622
zdjęcia: 1 z 1
Dwutygodniowy piernik
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bardzo pracochłonny, ale za to bardzo pyszny piernik.


trudność: trudne
czas:

Dwutygodniowy piernik - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • Masa kajmakowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 masłąa
  • cukier wanilinowy

Dwutygodniowy piernik - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę, cukier miód, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, śmietanę dobrze wymieszać. Wbić do tego 4 jajka i ponownie bardzo dokładnie całość wyrobić. Ciasto owinąć w szmatkę i w chłodnym miejscu ( spiżarni) przechować przez dwa tygodnie. Po podanym czasie ciasto na piernik piec w podłużnej, wąskiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasta piernikowego rozciąć je na trzy równe części i każdą z nich posmarować masą kajmakową i złożyć na przemian ( piernik, masa, piernik, masa itd.) Masa kajmakowa: Wymieszać razem mleko, cukier wanilinowy, cukier i gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Kończymy gotować, gdy masa zmieni kolor na jasnobrązowy. Masło ucierać, aż stanie się puszyste. Całość pomieszać delikatnie, ale dokładnie razem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Dwutygodniowy piernik  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierniki
Orzechowy sernik na pierniku Piernik świąteczny Piernik z powidłami
Mięciutki piernik czekoladowy Kawowy piernik przekładany Piernik z polewą czekoladową
Piernik bez miodu Piernik bananowy z żurawiną Piernik z powidłami 2014
Piernik bez jajek Piernikowe z powidłami Najprostszy piernik na świecie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane