superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Dwuwarstwowy sernik kawowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja rodzina uwielbia serniki, a ten o delikatnie kawowym smaku podbił nasze serca i podniebienia. Świetnie smakuje i pięknie wygląda z kawowo-czekoladowymi zawijaskami.

Dwuwarstwowy sernik kawowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dwuwarstwowy sernik kawowy

Spód sernika

  • 160 g czekoladowych kruchych ciasteczek
  • 60 masła

Masa serowa

  • 1 kg sera do sernika
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka zmielonej kawy
  • 3 łyżki wody
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Dwuwarstwowy sernik kawowy
Ciasteczka rozbijamy drobno w moździerzu lub w rozdrabniaczu. 60 g masła rozpuszczamy i dokładnie mieszamy z ciasteczkami. Od razu przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozkładamy na spodzie i ściankach delikatnie dociskając dłońmi.

Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzącej wody. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej kawę i mieszamy.

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ( cukier dodajemy stopniowo). Dodajemy ser sernikowy i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy na małych obrotach.

Część masy sernikowej odstawiamy ( około 2 szklanki ) a do reszty dolewamy powoli wystudzoną masę czekoladowo- kawową.( Z ciemnej masy zostawiamy około 2 łyżki. )Delikatnie mieszamy szpatułką.

Do blaszki na spód z ciasteczek wylewamy ciemną masę sernikową. Blaszkę szczelnie "otulamy" folią i pieczemy tak przygotowany sernik w kąpieli wodnej 30 minut 1 80 C.

Na sernik wlewamy pozostałą masę sernikową i robimy kropki z reszty masy kawowo-czekoladowej, a następnie wykałaczką robimy zygzaki tworząc wzroki na powierzchni ciasta.

Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.




Dwuwarstwowy sernik kawowy

Tagi:

ciasto sernik