mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Dymek z pianą i truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wypiek ten jest bardzo udany, delikatny w smaku, po prostu przepyszny

Dymek z pianą i truskawkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dymek z pianą i truskawkami

 

  • Składniki na ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 ½ kostki masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Składniki na warstwę wierzchnią:

 

 

Sposób przygotowania:

Dymek z pianą i truskawkami
Mąkę posiewam z masłem, następnie dodaję żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatam ciasto. Około 1/3 część ciasta owijam folią spożywczą i wkładam na godzinę do zamrażalnika, pozostałą częścią wykładam natłuszczoną formę.
Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki. Kroję na połówki i układam na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypuję do sitka i oprószam nim truskawki.
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypuję powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Ciasto wyjęte z zamrażalnika dzielę na dwie równe części. Jedną ścieram na tarce o dużych oczkach na truskawki. Nakładam pianę i na nią ścieram drugą część zamrożonego ciasta.
Piekę w temperaturze 180ºC, przez około 50 - 60 minut.
Dymek z pianą i truskawkami
Truskawki układam na cieście, posypuję kakao, ścieram część ciasta na owoce
Dymek z pianą i truskawkami
Ciasto piekę około godziny w 180*C, aż wierzch ładnie się zarumieni, zostawiam do ostudzenia