SUPERPRZEPIS

Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Ta potrawa z grillowanej dyni powstała z inspiracji warsztatami kulinarnymi Grzegorza Łapanowskiego. Zapragnęłam trochę poezji na talerzu :)

Składniki:

Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami

 

  • Porcja dla 2 osób:
  • 300 g dyni
  • 1 gruszka
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4-5 kropli tobasco
  • szafran dla ozdoby (niekoniecznie)
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami
Cebulę obrać, pokroić na grubsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Na patelni grillowej rozgrzać olej i zgrillować cebulę z pieczarkami, odłożyć (do piekarnika). Dynię obrać, pokroić w cząstki, zgrillować z 2 stron tak, aby na dyni pojawiły się ładne paski, oprószyć startym na tarce imbirem. Z gruszki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w cząstki. Dojrzałą gruszkę ze skórką dodać na patelnię pod koniec grillowania dyni (mniej dojrzałą można dać wcześniej) posypać czarnuszką i tymiankiem. Gruszkę grillować najpierw skórką do dołu. Gdy już dynia będzie miękka połączyć ją z pieczarkami i cebulką, polać octem balsamicznym, sosem sojowym, skropić odrobiną tobasco, ułożyć na talerzu i posypać szafranem dla ostatecznego efektu. Nie trzeba mieszać - niech niektóre kawałki dyni będą bardziej ostre, inne bardziej słone a inne kwaśniejsze. Naprawdę w smaku poezja. Polecam
Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami
Na patelni grillowej najpierw grillujemy pieczarki z cebulką
Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami
Następnie grillujemy kawałki dyni oprószone imbirem i gruszkę
Dynia grillowana z gruszką i pieczarkami
Na koniec łączymy wszystko na talerzu ozdobione czarnuszką, tymiankiem i szafranem

Tagi:

sosy dynia