Dynia na 7 sposobów

  • 6

Obywatelka Ameryki, dynia, posiada mnóstwo zastosowań. Oprócz funkcji dekoracyjnych podczas słynnego święta Halloween, z „bańki” przygotowujemy pyszne, kolorowe i aromatyczne dania. Sprawdźcie, co ciekawego można przygotować z wyśmienitej pomarańczowej kuli. Zapraszamy!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Dynia na 7 sposobów

Dynia zawiera sporo witamin: A, C, PP oraz witaminy z grupy B. W jej składzie możemy znaleźć składniki mineralne takie jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Miąższ dyni to doskonały środek przeciwwymiotny dla przyszłych mam, a jej pestki można stosować wspomagająco przy leczeniu pasożytów przewodu pokarmowego u dzieci.

Ponadto, dynia jest wręcz idealnym produktem nadającym się do carvingu, czyli sztuki rzeźbienia z owoców. Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej zobaczcie video o sztuce carvingu >>>
Poniżej podajemy Wam siedem propozycji co możemy wyczarować z dyni. Zapraszamy!

7 sposobów na dynię

1. Surówka – dyni nie trzeba gotować, a jedynie zetrzeć na tarce i połączyć z dodatkami, np. rodzynkami, cebulką, jabłkiem. Najlepszym przykładem jest surówka z marchewki i dyni użytkowniczki Reniz oraz surówka z dyni z fasolą i groszkiem użytkowniczki alaaa.



2. Purée – może zastąpić ziemniaki w drugim daniu, ale trzeba ją nieco doprawić, żeby nie była mdła. Wcześniej najlepiej upiec lub ugotować ją na parze. Z purée z dyni można zrobić pastę do chleba. dorota20w dodała przepis na wspaniałą recepturę. Purée z dyni z sosem z gravy smakuje wyśmienicie. Mniam1 zamieściła równie kuszący przepis na purée z dyni w słoikach. Od tej chwili zawsze będziemy mogli wyczarować pyszne potrawy, przez cały rok.



3. Zupa krem – dynię wystarczy ugotować (lub upiec) i zmiksować, dodając egzotycznych przypraw, np. wanilii lub ziół. Świetnymi przykładami są dwa poniższe przepisy. Zupa z dyni z chili i czosnkiem autorstwa użytkowniczki Pyza oraz receptura użytkowniczki reanja na zupę krem z dyni.



4. Nadzienie – do tarty zwykle wykorzystuje się upieczoną dynię w kostkach, a do pierogów – purée, np. z dodatkiem białego sera lub parmezanu. Cukiereczek13 dodała wspaniały przepis na pierogi z dynią serem i rodzynkami, natomiast anemon recepturę na razową tartę z dynią i gorgonzolą.



5. Dodatek do risotto, makaronu, zapiekanki – kawałki upieczonej dyni dodane do ryżu lub sosu do makaronu czy zapieczone z nim spowodują, że danie zrobi się pysznie jesienne. Najlepszym przykładem są przepisy naszych użytkowników. Ostra na Słodko dodała recepturę na zapiekankę dyniową z ryżem. cris zamieściła recepturę na makaron z dynią, kasztanami i boczkiem.



6. Składnik ciasta – dyniowe purée znajdzie swoje zastosowanie również w serniku czy cieście drożdżowym. Ciasto z dynią, gruszką i figami autorstwa Gatia jest prostym i smacznym przykładem. Kolejnym sprawdzonym przepisem jest dzieło użytkowniczki msewka na muffiny z dynia, marchwią i jabłkami.



7. Placuszki – masę na nie robi się tak samo jak na placki ziemniaczane lub z cukini, czyli z dodatkiem jajek, mąki. Można też dodać sera, np. koziego. Potem pozostaje już tylko usmażenie. Placuszki z dyni z sosem musztardowo-paprykowym autorstwa Gastrosfera są jedną z dwóch naszych propozycji. Bernadetta dodała równie smaczny przepis. Pomarańczowe placki z dyni z serkiem i dżemem są smaczną i sprawdzoną recepturą.


Jeżeli chcecie zobaczyć więcej przepisów wystarczy, że wejdziecie w kategorię dynia >>>