Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Dynia na słodko wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka dynia jest pyszna i ekspresowo znika prosto ze słoika! Idealnie również nadaje się do sałatek, ciast, czy deserów.

Dynia na słodko wg Di

Składniki:

Dynia na słodko wg Di

 

  • 1,5 kg dyni
  • 1,5 l wody
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/2 kg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • po kilka kropel ekstraktu: waniliowego i pomarańczowego
  • goździki (1 sztuka około pół litrowy słoik)

Sposób przygotowania:

Dynia na słodko wg Di
Dynię obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego należy zagotować i przelać do dyni. Całość odstawić na 24 godziny i po tym czasie - odcedzić.

Do powstałej zalewy wsypać oba cukry, dodać miód i po kilka kropel ekstraktów. Wszystko razem zagotować i następnie ostudzić. Dynię przełożyć do słoików i w każdym z nich umieścić 1 goździka.

Zawartość zalać zimną zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około 15 minut.