Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Dynia nadziewana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nadziewaną dynię podawać jako samodzielną potrawę z ziemnia­kami z wody.

Dynia nadziewana

Składniki:

Dynia nadziewana

 

Sposób przygotowania:

Dynia nadziewana
Cielęcinę i wieprzowinę umyć, pokrajać w kawałki i zemleć w maszynce, dodając namoczoną uprzed­nio w mleku i odciśniętą bułkę. Dokładnie wymie­szać, dodając jajo, sól, pieprz, drobno posiekaną nać pietruszki i pokruszony majeranek. Dynię umyć, obrać, odkrajać piętkę”, wydrążyć i odrzucić pestki. Napełnić mięsnym farszem, wygładzić po­wierzchnię nadzienia. Napełnioną nadzieniem dynię ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, wsta­wić do nagrzanego piekarnika i upiec. Upieczoną dynię polać sosem przygotowanym w następujący sposób: masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić chłodnym mlekiem i zagotować na małym ogniu, stale mieszając. Dodać posiekany ko­perek i śmietanę, przyprawić do smaku solą i pie­przem. Wstawić jeszcze raz do piekarnika. Zrumie­nić. Podawać jako samodzielną potrawę z ziemnia­kami z wody.

Tagi:

dynia