edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Dynia piżmowa zapiekana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie przygotowałam w dwóch wersjach: dla rodziny z dodatkiem soczewicy i kaszy bulgur, dla mnie z dodatkiem ryżu.

Dynia piżmowa zapiekana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dynia piżmowa zapiekana

 

Sposób przygotowania:

Dynia piżmowa zapiekana

ETAP 1:

Dynia piżmowa zapiekana
Wydrążoną i pokrojoną dynię ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać przyprawami.

Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec przez 30 minut.

ETAP 2:

Dynia piżmowa zapiekana
Posiekaną cebulę i pokrojoną dynię poddusić.

W międzyczasie w osobnych naczyniach ugotować do miękkości soczewicę oraz kaszę bulgur – według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Odłożone kawałki dyni obrać, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do cebuli, dodać liść laurowy, kminek oraz sól i pieprz do smaku.

ETAP 3:

Dynia piżmowa zapiekana
Do podduszonej dyni dodać soczewicę i kaszę bulgur.

Dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z kaszą i soczewicą.

ETAP 4:

Dynia piżmowa zapiekana
Podpieczoną dynię obłożyć nadzieniem i ponownie wstawić do piekarnika.

Całość wyłożyć na podpieczoną dynię, posypać pokruszonym serem feta i skropić niewielką ilością oliwy. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Danie podawać posypane siekaną natką pietruszki.


Tagi:

dynia danie