Dynia po grecku

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, pokrajać w słupki o dł 5

Dynia po grecku

Składniki:

Dynia po grecku

 

  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki tłuszczu do dyni
  • 2 łyżki tłuszczu do warzyw
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • po ok 100 g marchwi, pietruszki i selera
  • sól
  • cukier
  • musztarda
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dynia po grecku
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, pokrajać w słupki o dł 5 cm, oprószyć mąką, solą i pieprzem, usmażyć. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, dynię i przyprawy. Podawać z ziemniakami.

Tagi:

dynia