kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Dynia w zalewie z goździkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna dynia do ciast, mięs lub prosto ze słoika

Dynia w zalewie z goździkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dynia w zalewie z goździkiem

 

Sposób przygotowania:

Dynia w zalewie z goździkiem
Dynię obierz ze skórki i dopiero po obraniu zważ. Następnie pokrój w kostkę nie za dużą. W wysokim garnku zagotuj wodę, ocet, cukier, miód i goździki, kiedy woda osiągnie 80*C dodaj cynamon i imbir. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz na malutki ogień i wsyp dynię. Gotuj na wolnym ogniu przez 45 min ( dynia się nie rozgotuje ). Po tym czasie przełóż dyńkę do wcześniej przygotowanych wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. W zimie rozkoszuj się cynamonowo-imbirową dynią z nutką korzennego smaku.
Dynia w zalewie z goździkiem
Etap 1 - dynię wydrążamy z pestek i obieramy ze skórki
Dynia w zalewie z goździkiem
Etap 2 - w garnku gotujemy najpierw ocet, cukier i goździki
Dynia w zalewie z goździkiem
Etap 3 - następnie dodajemy miód, cynamon
Dynia w zalewie z goździkiem
Etap 4 - wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy

Tagi:

dynia