ecapitals

ecapitals

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Dynia z kurczakiem na pikantno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczne i sycące danie z dynią w roli głównej. Doskonale nadaje się również do zapasteryzowania w słoiczkach lub zamrożenia na zimę. Dla lubiących delikatniejszy smak proponuję pominięcie papryczek chili.

Dynia z kurczakiem na pikantno

Składniki:

Dynia z kurczakiem na pikantno

 

  • 1 kg pokrojonej dyni
  • 1 nieduża pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka ciecierzycy (lub 250g suszonej)
  • 500g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie pomidory
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 2 posiekane drobno papryczki chili
  • suszony tymianek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Dynia z kurczakiem na pikantno
Przygotowujemy marynatę w proszku: mieszamy w misce łyżeczkę słodkiej papryki, sól i szczyptę pieprzu. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, osuszamy ręcznikiem papierowym i mieszamy z marynatą, umieszczając na ok. 1 godzinę w lodówce. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę.Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Siekamy cebulę, czosnek i papryczkę chili. W płaskim sporym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim cebulkę. Dodajemy dynię, papryczkę chili i czosnek. Podsmażamy ok. 3-5 minut cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, odsączoną z zalewy ciecierzycę (suszoną ciecierzycę trzeba wcześniej namoczyć na noc i ugotować do miękkości jak groch) oraz tymianek, sól i pieprz. Dusimy na średnim ogniu do uzyskania średnio miękkiej dyni, mieszając od czasu do czasu. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, na których przyrumieniamy kurczaka. Dodajemy do dyni, dokładnie mieszamy i dusimy ok. 15-25 minut, mieszając co jakiś czas, aby dynia była miękkawa, ale uważając by się nie rozgotowała. Można podawać z pieczywem lub ryżem. Smacznego :)