Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dyniowa drożdżówka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do ciasta drożdżowego dodałam puree z pieczonej dyni. Wyszła przepyszna, puchata drożdżówka, najlepsza z dżemem i kubkiem mleka

Dyniowa drożdżówka z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa drożdżówka z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do misy robota wsypać mąkę, resztę cukru, dodać puree z dyni, jajko, masło i rozczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować okrągły placek i przełożyć do formy o średnicy 25cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu. Ciasto posmarować delikatnie mlekiem i posypać kruszonką. Leciutko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.
Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Do misy robota wsypać mąkę, resztę cukru, dodać puree z dyni, jajko, masło i rozczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Następnie wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować okrągły placek i przełożyć do formy o średnicy 25cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Dyniowa drożdżówka z kruszonką
Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu. Ciasto posmarować delikatnie mlekiem i posypać kruszonką. Leciutko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.