lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Dyniowa pokusa z żurawnią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto faktycznie wygląda jak pokusa, za to smak bezcenny.

Dyniowa pokusa z żurawnią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa pokusa z żurawnią

 

  • Ciasto:
  • mąka tortowa 3 szklanki

 

 

 

  • cukier 200 gram

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • dynia starta na grubych wiórkach starta 300 gram

 

 

 

 

 

  • Środek:

 

 

  • czekolada 200 gram mleczna
  • śmietan fix 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Dyniowa pokusa z żurawnią
Ciasto: 1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. 2. Dynie zetrzyj na wiórka. 3 .Zmiksuj jaja na puch z cukrem. 4. Dodaj margarynę rozpuszczoną. 5. Dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej na przemian z dynią. 6. Na końcu dodaj migdały orzechy i żurawinę oraz kakao . 7 . Wymieszaj delikatnie , przełóż do formy prostokątnej wysmarowanej margaryną i obsypana mąką. 8. Piecz 50 minut w 180 stopniach. 9. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta , przekrój w poprzek . środek: 1. Ubij śmietanę i dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej ostudzoną czekoladę mleczną. 2. Zmiksuj chwilę dla pewności można dodać śmietan fix 2 sztuki 3. Przełóż ciasto kremem śmietanowo czekoladowym i do lodówki na godzinkę i gotowe .
Dyniowa pokusa z żurawnią
Wszystkie sklądniki zmiksuj ze sobą na koniec posyp żurawoną
Dyniowa pokusa z żurawnią
Upieczony i pzrestudzony ciasto przekrój na połowę
Dyniowa pokusa z żurawnią
Zmiksuj śmietanę dodaj ostudzoną czekoladę i śmietan fix przełoż ciasto
Dyniowa pokusa z żurawnią
Posyp cukrem pudrem wierzch i wstaw do lodówki na godzinę