bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Dyniowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jesienne ciasto z dynią i orzechami w polewie

Dyniowe ciasto Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dyniowe ciasto

 

  • 80 g margaryny lub masla
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 szklanka drobno startego miąższu dyni
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 szklanki orzechów (włoskich lub ziemnych posiekanych)i
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanili

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Kasie roztopić i ostudzić. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku. W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i piec przez około 35 - 40 minut do suchego patyczka. Ostudzić. Zrobić polewę. Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady, wanilię i na parze mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić, gdy polewa nieco zgęstnieje polać nią ciasto, posypać pozostałymi orzechami.
Dyniowe ciasto
Jesienne ciasto z dynia w polewie białej