jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe drożdżówki z śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Choć zazwyczaj drożdżówki piekę z 0,5 kilograma mąki, przy tych robię wyjątek. Są tak pyszne, że rozchodzą się błyskawicznie, a 1 kg mąki to w cale nie tak dużo.

Dyniowe drożdżówki z śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe drożdżówki z śliwką

CIASTO:

DODATKOWO:

KRUSZONKA

Sposób przygotowania:

Dyniowe drożdżówki z śliwką

ETAP 1

Dyniowe drożdżówki z śliwką
Dodawanie składników ciasta do wyrośniętego rozczynu

DROŻDŻÓWKI:
Mleko delikatnie podgrzewamy. Do letniego dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz około 0,5 szklanki mąki. Dodane składniki dokładnie łączymy z mlekiem, by nie było grudek. Rozczyn pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
Między czasie margarynę rozpuszczamy i delikatnie studzimy. Przed dodaniem do ciasta powinna być letnia.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki jest zależna od gęstości dyniowego puree.

ETAP 2

Dyniowe drożdżówki z śliwką
na około 1 godzinę pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia

Dyniowe ciasto drożdżowe, tak jak tradycyjne wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy do niego tłuszcz. Gotowe ciasto, takie, które odchodzi od dłoni przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas jego wyrastania to około 60 minut.
W trakcie jak ciasto wyrasta przygotowujemy owoce i kruszonkę.
OWOCE: Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy i usuwamy w nich pestki.

ETAP 3

Dyniowe drożdżówki z śliwką
W misce umieszczamy składniki kruszonki

KRUSZONKA: Składniki posypki umieszczamy w misce. W dłoniach rozcieramy je do uzyskania kruszonki.

ETAP 4

Dyniowe drożdżówki z śliwką
W bułeczkach wykonujemy zagłębienia

Wyrośnięte ciasto dyniowe wykładamy na stolnicę, wcześniej oprószoną mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 2 cm. Z rozwałkowanego, za pomocą szklanki lub kubka wycinamy koła. Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia. W wyrośniętych wykonujemy wgłębienia. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

ETAP 5

Dyniowe drożdżówki z śliwką
Nadzienie wykonujemy ze śliwek. Całość posypujemy kruszonką

Ich środki wypełniamy przygotowanymi owocami.
Drożdżówki dekorujemy, posypując je kruszonką. Tak przygotowane pozostawiamy do wyrośnięcia, po czym pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
Gotowe studzimy i podajemy.