Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Dyniowe leniwe z tapioką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Kluski leniwe uwielbiamy z córeczką, często robimy. Mąż nie przepada, a te... podkradał nam z talerza ;)

Dyniowe leniwe z tapioką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Dyniowe leniwe z tapioką

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe leniwe z tapioką
Do miski wrzucić twaróg, dodać puree z dyni, wbić jajko i wymieszać całość dokładnie.

Dodać kurkumę i sól, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z tapioki i mąkę pszenną. Wyrobić jednolite ciasto.

Gotowe ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 4. Z każdej części uformować wałeczek. Pokroić ukośnie na kluseczki.

Kluski wrzucać na osolony wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia, na wolnym ogniu. Odcedzić. Masło klarowane i ksylitol wrzucić do rondelka, roztopić.

Porcje kluseczek polać słodkim masłem i od razu podawać.  
Dyniowe leniwe z tapioką
do twarogu dodać puree z dyni i jajko, wymieszać
Dyniowe leniwe z tapioką
do wymieszanych składników dodać sól i kurkumę
Dyniowe leniwe z tapioką
wsypać mąkę z tapioki i pszenną, zagnieść ciasto
Dyniowe leniwe z tapioką
ciasto podzielić na 4, uformować wałeczki i pokroić
Dyniowe leniwe z tapioką
masło roztopić z cukrem

Tagi:

kluski dynia