AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Dyniowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dyniowe muffinki. Pyszne, mięciutkie i wilgotne. Robi się je błyskawicznie i błyskawicznie znikają z talerza.

Dyniowe muffinki

Składniki:

Dyniowe muffinki

 

  • 1 szklanka puree z dyni
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki budyniu smietankowego (proszku)
  • szklanka mąki
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Dyniowe muffinki
Do miski wsypałam brązowy cukier. Dodałam jogurt naturalny, jedno jajko, puree z pieczonej dyni. Wlałam olej i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem wymieszałam.

Do drugiej miski przesiałam mąkę. Dodałam 2 łyżki proszku budyniowego, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie połączyłam składniki sypkie z płynnymi.

Formę do muffinek wypełniłam masą i piekłam przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.