KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Dyniowe pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetne pączki dyniowe , idealne na halloweenową imprezę. Polecam!

Dyniowe pączki

Składniki:

Dyniowe pączki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżka cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • szklanka puree z dyni (można zastąpić dynią w puszce)
  • szklanka mleka

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe pączki
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z solą i cynamonem. Do smaku możemy dodać też inne przyprawy np. goździki. Dwa jajka mieszamy z puree dyniowym a następnie z olejem i cukrem (najlepiej brązowy). Wszystkie składniki mieszamy tzn mąkę z dynią i resztę. Składniki muszą dokładnie się połączyć. Ciasto wlewamy do formy na pączki z dziurką (angielskie) i pieczemy nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut doglądając czy swobodnie odchodzą od formy. Posypujemy cynamonem lub cukrem pudrem. Smacznego!