ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Dyniowe placki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placuszki z dyni na jesienny deser lub jako samodzielna potrawa

Dyniowe placki

Składniki:

Dyniowe placki

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placki
Oddzielamy jajka od żółtek, z białek ubijamy pianę. Miękkie masło ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy żółtka i nadal ucieramy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie masę tą łączymy z potartą dynią, dosypujemy do tego powoli mąkę, mieszamy, a następnie dodajemy pianę z białek. Wyrabiamy ciasto. Smażymy placki z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, nakładając niewielkie porcje ciasta. Usmażone placki dekorujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko dynia jajka