Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Dyniowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszyste, dyniowe placuszki z wyczuwalną nutą cynamonu to smaczny początek dnia.

Dyniowe placuszki

Składniki:

Dyniowe placuszki

 

  • 300ml pure z dyni
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe placuszki
Jajko roztrzepać razem z cukrem, dodać mleko i pure z dyni. Wszystko połączyć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i roztopione przestudzone masło. Wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Smażyć na patelni z powłoką nieprzywierającą na najmniejszym palniku. Placuszki szybko się rumienią jeśli damy zbyt duży płomień. Można posypać cukrem pudrem albo zjeść same. Smacznego!