SUPERPRZEPIS

Dyniowe racuszki

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Dyniowe racuszki Więcej zdjęć (5)

Placuszki można podać posypane po prostu cukrem pudrem. W sezonie dyniowym obowiązkowo goszczą u mnie w domu. Są pyszne i proste i szybkie w wykonaniu.

Składniki:

Dyniowe racuszki

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 i 1/3 szklanki mleka,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 40 dag miąższu dyni (po obraniu),
  • Migdały do dekoracji,
  • Melisa do dekoracji,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe racuszki
Przygotowujemy dynię. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wlewamy mleko. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, cukier oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie miksujemy. Do gotowego wsypujemy startą dynię. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje ciasta formując małe racuszki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem posypujemy migdałami i dekorujemy melisą.
Dyniowe racuszki
Składniki ciasta przekładamy do miski . miksujemy
Dyniowe racuszki
Do przygotowanego ciasta dodajemy starta dynię
Dyniowe racuszki
Ciasto z dynię delikatnie mieszamy za pomocą łyżki
Dyniowe racuszki
Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia