Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo lubię risotto. Staram się za każdym razem robić z czym innym. Tym razem postanowiłam zrobić ze świeżą dynią.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

Składniki:

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

1.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą
Boczek parzony pokrojony w kostkę na rozgrzanej patelni

Na samym początku rozgrzałam patelnię na gazie. Potem pokroiłam boczek w kostkę i wrzuciłam na patelnię, aby go przesmażyć.

2.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą
Świeża dynia pokrojona w kostkę, dodana do boczku

Potem umyłam dynię, obrałam ze skóry, odrzuciłam pestki. Następnie pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na patelnię. Smażyłam razem z boczkiem do miękkości.

3.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą
Wsypanie ryżu do risotta na patelnię i "zeszklenie" go

Kolejnym składnikiem był ryż do risotta. Wsypałam go na patelnię, aby go "zeszklić".

4.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą
Dolanie wody ciepłej oraz dodanie pokruszonej kostki rosołowej

Teraz przyszła kolej na ciepłą wodę, którą partiami dolewałam do reszty składników. Od czasu do czasu mieszałam też łyżką drewnianą.

Oprócz wody dodajemy też pokruszoną w palcach kostkę rosołową. Czekamy, aż ryż wchłonie całą wodę.

5.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

Później całość posoliłam i popieprzyłam do smaku.

6.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

Teraz pokroiłam pomidory suszone na mniejsze części i dodałam do reszty składników.

7.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

Kukurydzę z puszki odsączyłam na sitku z zalewy i dodałam do reszty składników. Wymieszałam łyżką drewnianą.

8.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

Na samym końcu pokroiłam fetę w kostkę i dodałam do ciepłego risotta. Dokładnie wymieszałam.

9.

Dyniowe risotto z boczkiem i fetą

Smacznego !


Tagi:

ryż