SUPERPRZEPIS

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Dyniowe roladki schabowe w pomidorach Więcej zdjęć (2)

Zrolowane kotlety schabowe, a w nich puree z pieczonej dyni hokkaido. Wszystko duszone w aromatycznym, tymiankowym sosie pomidorowym. Polecam na obiad.

Składniki:

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach

 

SOS:

Sposób przygotowania:

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach

ETAP 1:

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach
Na rogrzanej oliwie podsmażyć rozgnieciony czosnek z tymiankiem.

Cząstki dyni ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Oliwę rozgrzać na patelni i dodać rozgnieciony czosnek i tymianek. Podgrzewać, aż będzie wyczuwalny aromat. Należy jednak uważać, żeby nie spalić czosnku.

ETAP 2:

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach
Do upieczonej dyni dodać przyprawy i zmiksować.

Do dyni dodać przyprawy z przysmażonym czosnkiem i zmiksować na gładkie puree. Powinno być bardzo gęste.

ETAP 3:

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach
Na mięsie rozsmarować porcję dyni i zwinąć w roladkę.

Plastry mięsa rozbić tak jak na kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć puree z dyni i dokładnie zwinąć roladkę. Zabezpieczyć wykałaczkami lub nicią bawełnianą, inaczej nam się rozpadną. Obsmażyć na rumiano.

ETAP 4:

Dyniowe roladki schabowe w pomidorach
Obrane i pokrojone pomidory smażyć na patelni do uzyskania sosu.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na cząstki i wrzucić na patelnie razem z wcześniej podsmażonym czosnkiem. Smażyć, aż większość soku odparuje i pomidory będą gęste. Przyprawić i wlać kremówkę. Do sosu przełożyć obsmażone roladki i chwilę razem dusić. Podawać np z ziemniakami. Smacznego.