Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dyniowe z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na szybko i smacznie. Ciasto dyniowe- polecam.

Dyniowe z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe z lukrem

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe z lukrem
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól i mieszamy. Margarynę( musi być bardzo miękka) miksujemy z całymi jajami i cukrem. Gdy masa będzie jednolita dodajemy pure z dyni( dynię ścieramy na drobnej tarce), a następnie dodajemy partiami mąkę delikatnie mieszając. Nie przejmujmy się, jeśli masa nam się trochę zważy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy przez około godzinę w temp. 180 stopni. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy taki niby lukier- margarynę( 10 dag) rozpuszczamy i podgrzewamy przez około 5 minut, następnie przelewamy do miski, dodajemy partiami cukier puder i miksujemy dodając mleko. Lukier powinien mieć dość gęstą konsystencję. Rozsmarowujemy go na cieście. Odstawiamy do zastygnięcia.
Dyniowe z lukrem
Mąkę łączymy z innymi sypkimi składnikami.
Dyniowe z lukrem
Składniki miksujemy ze sobą- margaryna, cukier i jajka.
Dyniowe z lukrem
Masę łączymy z dynią oraz przesianą mąką.
Dyniowe z lukrem
Ciasto pieczemy przez około 60 minut w temp. 180 stopni.