iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Jesienne warzywa wprost ze słoika!

Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jest to mój pierwszy kontakt z dynią w przetworach i jestem bardzo mile zaskoczona.

Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami
Dynię upiec w piekarniku do miękkości(moja była duża i zrobiłam całą na raz więc piekłam ją około 1 godz w temp 180st) po upieczeniu oddzielić 1 kg miąższu i zmiksować. Bardzo dojrzałe gruszki obrać i pokroić w plasterki, następnie rozgotować do gruszek dodać mus z dyni, sok z jednej cytryny i cukier( cukier dodawać porcjami, aby nie było za słodkie, gdyż dużo słodyczy dają gruszki), wszystko razem smażyć do zgęstnienia, pod koniec dodać uprażone na suchej patelni orzechy. Gorący dżem przełożyć do małych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami
dynie upiec w piekarniku do miękkości
Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami
gruszki obrać pokroić i rozgotować na mus
Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami
posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni
Dyniowo - gruszkowy dżem z orzechami
orzechy dodać do gotowego dzemu pod koniec smazenia

Tagi:

dynia