anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Możemy potraktować go jako ciasto lekko przypominające w smaku piernik lub jako chleb i podać z masłem i konfiturami.

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

Składniki:

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami

 

  • mąka tortowa - 180 g
  • kasza manna – 130 g
  • puree z dyni – 250 g
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • esencja waniliowa – 2 łyżeczki
  • masło – 100 g
  • cukier brązowy – 75 g
  • jajko – 1 szt.
  • golden syrup – 3 łyżki
  • migdały blanszowane w słupkach – 50 g

Sposób przygotowania:

Dyniowy chlebek z kaszą manną i migdałami
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko, esencję waniliową, golden syrup i w dalszym ciągu ucierać. Zmniejszyć obroty miksera, ale nie przerywając ucierania dodawać partiami sypkie składniki i puree z dyni. Ucierać tylko do połączenia się składników. Dodać blanszowane migdały w słupkach i wymieszać.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 27x8,5 cm. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 50-60 minut.

Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Tagi:

chleb