Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Dyniowy krem z gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna kremowa zupa z dyni i sera pleśniowego

Dyniowy krem z gorgonzolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowy krem z gorgonzolą

 

  • ½ kg miąższu z dyni
  • 2 marchewki
  • Pietruszka
  • Kawałek pora
  • 2 ziemniaki
  • ¾ l bulionu
  • 100g sera gorgonzola
  • Pieprz i sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy krem z gorgonzolą
Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalewamy bulionem, dodajemy dokładnie umytego i pokrojonego pora i całość zaczynamy gotować. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, dynię, również kroimy w kostkę. Jak zupa zacznie się gotować, to dorzucamy ziemniaki i dynię. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut). Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Dodajemy ser pokrojony w kostkę i podgrzewamy aż ser się roztopi. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli, ale zupa powinna być wystarczająco słona od sera pleśniowego.
Dyniowy krem z gorgonzolą
Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu
Dyniowy krem z gorgonzolą
Dorzucamy dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę
Dyniowy krem z gorgonzolą
Jak warzywa będą miękkie to miksujemy na gładki krem

Tagi:

sery dynia ser