jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy kwiat -ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto nie tylko zachwyca wygładem, ale i smakiem! Środek możemy wykonać o dowolnym kształcie, w zależności na jaką okazję lub jakimi foremkami dysponujemy ( serce, gwiazda, choinka itp.)

Dyniowy kwiat -ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy kwiat -ciasto

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Masa pomarańczowo- dyniowa:
  • 1,5kg dyni,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • Około 3-4 łyżki cukru do smaku,
  • Śmietankowe kwiaty:
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy kwiat -ciasto
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) . Do ubitych dokładamy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . Gotowy studzimy. Następnie blaszkę keksową (36 x8 cm) wykładamy papierem. Do wyłożonej blaszki wkładamy biszkopt zaginając boki ku górze. MASA DYNIOWO_POMARAŃCZOWA: Dynie kroimy w kostkę i gotujemy. Gdy stanie się miękka odcedzamy ją i miksujemy. Z pomarańczy wyciskamy sok i dodajemy do dyniowego musu. Tak przygotowaną masę podgrzewamy. Do ciepłej dodajemy galaretkę oraz cukier. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Po zdjęciu z ognia pozostawiamy do ostygnięcia. Połowę tężejącej masy wykładamy na biszkopt. Na środku układamy śmietankowe kwiaty. Całość zalewamy pozostałą ilością pomarańczowego nadzienia. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce. Gdy ciasto zastygnie wyjmujemy je z formy, tak by na górze był biszkopt. Podajemy pokrojone w plastry około 1 -1,5 cm. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku. Następnie wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Śmietankę wylewamy do przygotowanych kubków ( u mnie 3). Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy śmietanka stężeje wyjmujemy ją z kubków i za pomocą foremki w kształcie kwiatu wycinamy kwiatowe słupki. Słupki układamy wzdłuż koło siebie na masie dyniowej. 
Dyniowy kwiat -ciasto
upieczony biszkopt przekładamy do formy keksowej
Dyniowy kwiat -ciasto
Do przygotowany musu dyniowego dodajemy galaretki
Dyniowy kwiat -ciasto
śmietankę przelewamy do kubków i odstawiamy do zastygnięcia
Dyniowy kwiat -ciasto
Wycięte kwiatowe słupki zatapiamy w masie dyniowo-pomarańczowej