SUPERPRZEPIS

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

         
ocena: 4/5 głosów: 13
Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Sernik to bardzo popularne i smaczne ciasto. Dodatek delikatnej pianki z bitej śmietany i serka mascarpone to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 100 ml oleju
  • 150 ml pure z pieczonej dyni
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 3-4 dag rodzynek
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Bita śmietana
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • Pozostałe produkty
  • 2-3 kostki czekolady nadziewanej

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

ciasto

Dyniowy sernik z bitą śmietaną
Żółtka połączyć z mąką, cukrem pudrem i masłem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao, posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na 30 minut.

Masa serowa

Dyniowy sernik z bitą śmietaną
Jajka do sernika należy ubić jak na biszkopt.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli i cukrem i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Następnie ubijając dodawać po 1 żółtku.

ETAP 3:

Dyniowy sernik z bitą śmietaną
Ser z wiaderka i pure z dyni przełożyć do malaksera, zmiksować.

Ser zmiksować z pure z dyni i olejem.

ETAP 4:

Dyniowy sernik z bitą śmietaną
Ser wymieszać z masą jajeczną i resztą składników.

Połączyć z ubitymi jajkami, budyniem, rodzynkami i skórką pomarańczową.

ETAP 5:

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 21/37 cm. Nakłuć widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Następnie wyjąć, lekko przestudzić i wylać masę serową. Ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 50-60 minut. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do ostudzenia.

Bita śmietana

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Następnie miksując na najmniejszych obrotach dodawać serek mascarpone.

ETAP 7:

Dyniowy sernik z bitą śmietaną

Na końcu wymieszać z płynną żelatyną i wyłożyć na zimny, upieczony sernik. Po wierzchu posypać tartą na tarce czekoladą, odłożyć do lodówki, schłodzić.


Tagi:

serniki ciasta