mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Dżem brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

dżem idealny do ciast, naleśników itp

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

Dżem brzoskwiniowy

 

Sposób przygotowania:

Dżem brzoskwiniowy
Brzoskwinie płuczemy, wodę zagotowujemy i wrzucamy do wrzącej wody w garnku. Zostawiamy je w nim plus minus na 1,5-2 minuty. W dalszej kolejności wyławiamy je, czy wylewamy do np. durszlaka i zdejmujemy z nich skórkę. Drylujemy je, a następnie za pomocą blendera, bądź maszynki do mielenia mięsa, .Wsypujemy do nich cukier i wyciśnięty przez dłonie sok z cytryn co zapobiegnie wpadnięciu pestek do dżemy.. Gotuję na małym ogniu od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, od momentu zagotowania zostawiam na ok 40-45 minut. Gorący dżem przekładamy za pomocą łyżki do wyczyszczonych słoików, szczelnie zamykamy, mocno zakręcając wieczka. Odstawiamy do góry dnem słoiki np na szafce.