Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Dżem cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki i bardzo smaczny dżem z cukinii.

Dżem cukiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem cukiniowy

 

  • 2 cukinie (po około 1,5-2 kg)
  • 1,5 szkl cukru kryształu
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 2 opakowania galaretek pomarańczowych
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1/4 szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Dżem cukiniowy
Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie obieramy ze skórek i usuwamy miąższ wraz z nasionami. Przygotowaną cukinię kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywo przekładamy do wysokiego, dużego garnka, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godziny 15 minut, co jakiś czas mieszając łyżką. Następnie cukinię miksujemy blenderem na papkę. Do musu wsypujemy galaretki, cukier, kwasek oraz wlewamy olejek. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około pół godziny. Gorący dżem przekładamy do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem, do momentu aż wystygną. Gotowe dżemy wynosimy do spiżarni.
Dżem cukiniowy
Cukinie dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie obieramy ze skórek i usuwamy miąższ wraz z nasionami.
Dżem cukiniowy
Przygotowaną cukinię kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywo przekładamy do wysokiego, dużego garnka, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 1 godziny 15 minut, co jakiś czas mieszając łyżką.
Dżem cukiniowy
Następnie cukinię miksujemy blenderem na papkę. Do musu wsypujemy galaretki, cukier, kwasek oraz wlewamy olejek. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze około pół godziny.
Dżem cukiniowy
Gorący dżem przkładamy do słoiczków. Słoiki odwracamy do góry dnem, do momentu aż wystygną. Gotowe dżemy wynosimy do spiżarni.

Tagi:

cukinia