SUPERPRZEPIS

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem

  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem Więcej zdjęć (5)

Moje ulubione połączenie smaków zamknięte w słoiczkach.

Składniki:

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem
Pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście bez skóry i pestek) przekładamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny, aż dynia puści sok. Garnek stawiamy na palniku i gotujemy na małym ogniu aż dynia się rozgotuje (zajmie to ok. 1,5 godziny). Wtedy dodajemy pokrojone w dość drobną kostkę brzoskwinie, całość mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 15 minut, na koniec dosypując kardamon. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem
Zaczynamy od zasypania dyni cukrem żeby puściła sok
Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem
Dynię rozgotowujemy na papkę żeby dżem był kremowy
Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem
Dodajemy brzoskwinie a na końcu kardamon
Dżem dyniowo- brzoskwiniowy z kardamonem
Napełnione słoiczki studzimy do góry dnem

Tagi:

dynia beza bezy