sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dżem o wyjątkowo przepysznym smaku. Dynia z gruszką tworzą idealne połączenie, które subtelnie podkreśla cynamon. Dodatek soku z cytryny sprawia, że konfitura przypomina nieco pieczone jabłko.

Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem

Składniki:

Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem

Składniki

  • 1 kg dyni bez skórki
  • 500 g gruszek
  • 1/3 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 mała cytryna

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo- gruszkowy z cynamonem
Dynię kroimy w drobną kostkę, podlewamy wodą, Gotujemy do miękkości na niewielkim ogniu. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Również kroimy w kostkę. Kiedy dynia będzie już odpowiednio miękka dokładamy owoce, cukier i wanilię.

Gotujemy do momentu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec dolewamy sok z cytryny i dosypujemy cynamon.

Gorący dżem przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy w 80 stopniach około 20 minut.