jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem dyniowo-porzeczkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dżem usmażony z świeżej dyni i mrożonej czarnej porzeczki z dodatkiem chilli jest wyborny! Wspaniale smakuje jako dodatek do pieczywa.

Dżem dyniowo-porzeczkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem dyniowo-porzeczkowy

 

  • 2 szklanki mrożonej czarnej porzeczki
  • 2 szklanki startej dyni (na drobnych oczkach)
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta kardamonu
  • szczypta chilli
  • cukier brązowy do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem dyniowo-porzeczkowy
Rozmrażamy czarną porzeczkę w rondelku o grubym dnie. Dodajemy startą dynię, podlewamy wodą. Na małym ogniu pod przykryciem dusimy wszystko razem 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i kardamon. Przesmażamy mieszając do chwili, aż cukier się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy szczyptę chilli i jeszcze raz podgrzewamy. Smażymy dżem mieszając od czasu do czasu do chwili, aż zgęstnieje. Przekładamy dżem do miseczki. 
Dżem dyniowo-porzeczkowy
Obieramy dynię, wyjmujemy gniazda nasienne a miąższ ścieramy w małą łezkę.
Dżem dyniowo-porzeczkowy
Rozmrażamy czarną porzeczkę w rondelku o grubym dnie. Dodajemy startą dynię, podlewamy wodą.
Dżem dyniowo-porzeczkowy
Smażymy dżem mieszając od czasu do czasu do chwili, aż zgęstnieje.

Tagi:

dynia