Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Dżem jabłko-banan-ananas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniale pachnący i smakujący dżem z jabłek, ananasa i bananów. Idealnie nadaje się jako dodatek do świeżej bagietki oraz naleśników czy gofrów.

Dżem jabłko-banan-ananas

Składniki:

Dżem jabłko-banan-ananas

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłko-banan-ananas
Do dżemu należy wybrać bardzo dojrzałego aromatycznego i słodkiego ananasa - następnie obrać go z grubej skóry i dokładnie wyciąć oczka oraz zdrewniały rdzeń.

Pokroić w kostkę i zmiksować. Przelać do dużego garnka.

Jabłka obrać i pokroić w niewielkie kawałki - dodać do musu ananasowego.

Nakryć garnek i gotować, aż jabłka się rozpadną. Dodać banany pokrojone w kostkę albo utarte na grubej tarce. Owoce doprawić sokiem z dużej cytryny oraz cukrem.

Gotować na małym ogniu często mieszając.

Pod koniec gotowania dodać startą skórkę z cytryny i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać pektynę owocową wg opisu na opakowaniu i jeszcze chwilę pogotować.

Napełnić dżemem słoiczki, szczelnie zakręcić i zapasteryzować 15-20 minut.