Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Dżem jabłkowo - aroniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Owoce zamknięte w słoiku, czyli kolejna propozycja dżemu. Jabłko połączone z aronią - pyszne i zdrowe połączenie.

Dżem jabłkowo - aroniowy

Składniki:

Dżem jabłkowo - aroniowy

 

  • kg jabłek najlepiej antonówka
  • sok z 1 cytryny
  • pół kg aronii
  • pół szklanki soku z czarnej porzeczki (u mnie świeżo wyciśnięty)
  • 1/4 szklanki wody
  • kg cukru

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo - aroniowy
Obrane i pokrojone jabłka (antonówki) skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy około 10 minut. Dodajemy aronię, sok z porzeczki, wodę i cukier. Mieszając gotujemy około 40 minut.Gorący dżem przekładamy do wyparzonych i odkażonych spirytusem słoików. Odwracamy do góry dnem i czekamy do przestudzenia. Odstawiamy w suche, chłodne i zaciemnione miejsce.