misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Dżem jabłkowo-figowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały dżem dla miłośników fig...

Dżem jabłkowo-figowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jabłkowo-figowy

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowo-figowy
Figi myjemy i kroimy kostkę (powinno być 400 g).

Jabłka myjemy i obieramy następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach (powinno być 600 g).

Tak przygotowane owoce przekładamy do szerokiego garnka, dodajemy żelfix i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając (masa jest dość gęsta). Do gotujących się owoców wsypujemy cukier, intensywnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 minuty ciągle mieszając. Gorący dżem przekładamy do słoików typu twist-off, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!
Dżem jabłkowo-figowy
starte jabłka i pokrojone figi przekładamy do garnka...
Dżem jabłkowo-figowy
owoce wymieszane z żelfixem doprowadzamy do wrzenia...
Dżem jabłkowo-figowy
do gotujących się owoców wsypujemy cukier, ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia...
Dżem jabłkowo-figowy
gotowy dżem przekładamy do słoików typu twist-off...