Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Dżem jablkowo - gruszkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smaczny dzem z 2 rodzai owoców

Dżem jablkowo - gruszkowy

Składniki:

Dżem jablkowo - gruszkowy

 

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 50 dag cukru
  • 1/3 szkl wody

Sposób przygotowania:

Dżem jablkowo - gruszkowy
Jabłka oraz gruszki obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. owoce przekładamy do duzego garnka, wlewamy wodę i cały czas mieszając smażymy je do czasu aż się rozpadna, wtedy wsypujemy cukier i smażymy jeszcze 20 minut. Gorący dżem przekładamy do słoików i pasteryzujemy jeszcze 5-10 minut