MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mama nauczyła mnie, że nie warto używać substancji zagęszczających, bo smak już nie będzie taki sam! Naturalny dżem jest boski ;) i najlepszy dla dzieci. Jemy na kanapki, do naleśników, a nawet sam:) używamy też w zimie do szarlotki i innych wypieków

Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy

 

Sposób przygotowania:

Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Zasypujemy odrobiną cukru i odstawiamy na 1-2 godziny, aby puściły sok. Następnie smażymy na małym ogniu aż się rozpadną (około 1,5 godziny lub dłużej w zależności od rodzaju jabłek), często mieszając, żeby się nie przypaliły. Co ważne - smażymy w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem i mieszamy drewnianą łyżką. W trakcie smażenia możemy nasz dżem dosłodzić - zależy od jabłek i naszego gustu jak słodki dżem chcemy uzyskać. Gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy do sucha gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. W przepisie nie podaję ilości jabłek ani cukru. Ile mam jabłek nigdy nie wiem, bo moje są prosto z własnego sadu - niepryskane, więc i prawie każde muszę okroić i jest dużo odpadków. A cukier - moje jabłka to "ananasy", czyli bardzo słodkie - daję dosłownie szczyptę cukru, do antonówek więcej, bo są kwaśniejsze.
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Pokrojone w drobną kostkę jabłka zasypujemy cukrem
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Nakładamy do wyparzonych słoików jeszcze gorący
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Pasteryzujemy od razu, żeby dżem się nie skwasił