misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Dżem jeżynowy z nutą korzenną

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Niezwykle aromatyczny dżem jeżynowy z nutą korzenną do ciast, deserów, pieczywa...

Dżem jeżynowy z nutą korzenną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem jeżynowy z nutą korzenną

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem jeżynowy z nutą korzenną
Jeżyny opłukać, przebrać i odsączyć na sicie. Jeżyny przecieramy przecierakiem do owoców. Potrzebujemy 1 kg musu z jeżyn. Laskę wanilii przecinamy i zeskrobujemy ziarenka które dajemy do musu, dokładamy laskę wanilii kardamon i korę cynamonu. Zostawiamy mus z przyprawami na 30 minut. Po tym czasie wsypujemy żelfix, mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia. Wsypujemy cukier, ciągle mieszamy znowu doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty na mniejszym ogniu. Gotowy dżem wlewamy do słoików typu twist-off (laskę wanilii i korę cynamonu wyjęłam), zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 15 minut. Po tym czasie słoiki odwracamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.



SMACZNEGO!
Dżem jeżynowy z nutą korzenną
z jeżyn przygotowujemy 1 kg musu, dodajemy wanilię i przyprawy korzenne...
Dżem jeżynowy z nutą korzenną
po 30 minutach dodajemy żelfix, całość dokładnie mieszamy aby nie było grudek...
Dżem jeżynowy z nutą korzenną
mus z przyprawami i żelfixem doprowadzamy do wrzenia...
Dżem jeżynowy z nutą korzenną
gotowy dżem przelewamy do słoików typu twist-off...