MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Dżem malinowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Poprosiłam Męża, żeby mi kupił trochę malin na targu, a On mi mówi, że na działce rosną. Urwał i przywiózł, a ja już wiedziałam jak zrobić z nich użytek :)

Dżem malinowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy

Składniki:

Dżem malinowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy

 

  • 1 łubianka malin
  • 5-7 czubatych łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Dżem malinowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy
Maliny płuczemy pod małym strumieniem wody (żeby ich nie uszkodzić). Zasypujemy 4-5 łyżkami cukru. Jak tylko puszczą sok smażymy na małym ogniu, aby lekko pyrkał, co jakiś czas mieszając. Po około 3 godzinach, gdy sok odparuje, a dżem zacznie nabierać pożądanej konsystencji sprawdzamy jego słodkość - jeśli trzeba dosładzamy (ja dałam w sumie 6 dużych czubatych łyżek). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy gwint i zakręcamy. Pasteryzujemy 20-25 minut. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiczki 0,33l i 2 małe (po koncentracie pomidorowym-190g).