SUPERPRZEPIS

Dżem marchewkowy

  • 5
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Dżem marchewkowy Więcej zdjęć (3)

nietypowy bo marchewkowy dżem

Składniki:

Dżem marchewkowy

 

  • 500 g marchewki
  • 1 cytryna
  • 1 szk cukru
  • 1/2 szk wody
  • 1 łyżka galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Dżem marchewkowy
Umytą cytrynę zrolować aby wydobyć z niej jak najwięcej soku. Wycisnąć z niej sok do miseczki lub szklanki. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzucić do rondelka lub na patelnię, wlać wodę i smażyć około 15 minut. Po tym czasie dodać cukier i nadal smażyć kolejne 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie blenderem zmiksować podsmażona marchewkę ( można tego nie robić, ale będą wyczuwalne drobinki marchewki ). Ponownie masę przełożyć do tego samego naczynia wlać sok i ponownie smażyć około 3 minut. Na koniec dodać galaretkę i dokładnie wszystko wymieszać. Bardzo gorącym dżemem napełnić słoiczki ( mi z tej porcji wyszły 2 słoiczki 200 ml ) i szczelnie zamknąć.
Dżem marchewkowy
przygotwac marchewki i cytrynę do smażenia
Dżem marchewkowy
do smażącej sie marchewki dodać cukier ...

Tagi:

marchewka